Orhan Alkaya

Beğendi iseniz lütfen paylaşın
  • 1
    Share

Günümüz şairlerinden. Orhan Alkaya, 1958 yılının Şubat ayında İstanbul’da dünyaya geldi. Güzin Hanım ve Adnan Alkaya’nın oğludur. Özel Doğuş Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Hukuk, Marmara Üniversitesi’nde Basın Yayın öğrenimi gördü. İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalıştı.

1980’deki askeri darbe sonrası dönemde işine son verildi. Daha sonra ansiklopedilerde madde yazarlığı, danışmanlık, gazetecilik ve editörlük yaptı. Ardından İstanbul Şehir Tiyatroları’na dönerek yönetmen olarak; Sevim Burak‘tan Sahibinin Sesi, Edip Cansever’den kendisi tarafından kurgulanan Bezik Oynayan Kadınlar, Beckett’ten Godot’u Beklerken ve Haldun Taner’den Kocanın Kurnaz Karısı’nı sahneye koydu.

1999 yılının Nisan ayından itibaren uzun yıllar Tiyatro Tiyatro dergisinin genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi.

Orhan Alkaya’nın şiir ve yazıları 1982’den başlayarak Yarın, Tan, Üç Çiçek, Gösteri, Varlık, Sombahar, Ludingirra, Demokrat ve E dergileri ile Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Demokrasi gazetelerinde yer aldı. Alkaya, 1983 yılında “Biten Nedir?” adlı yapıtı ile Gösteri Dergisi Şiir Yarışması’nda üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Şiirlerinde kişisel tarihiyle tarihteki trajik kahramanlara, filozoflara, anarşistlere ve kutsal kitaplara göndermeler yaparak hayatın anlamını ontolojik bir söylem ile irdeleme çabasında olduğu görülen Orhan Alkaya’nın hermetik bir şiir yazdığı kabul edildi.

Yönettiği oyunlar
Savaş ve Kadın
Hadi Öldürsene Canikom
Sersem Kocanın Kurnaz Karısı
Sahibinin Sesi
Godot’yu Beklerken
Sığıntılar
İnsan Bahçesi

Oyunları
Filmografisi

İyi Saatte Olsunlar – 2004
Sarı Tebessüm – 1992
On Kadın – 1987
Seni Seviyorum – 1983
Öyle Bir Geçer Zamanki – 2010-Hikmet Karcı

Eserleri
Türkiye Hala Mümkün, Mayıs 2002, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-391-1
Yenilgiler Tarihi – Cilt 1, Mayıs 2002, Telos Yay., ISBN 978-975-308-392-8
Tuz Günleri, Şubat 2001, Gendaş Kültür Yay., ISBN 978-975-308-314-0
Erken Sözler, Haziran 1999, Noyirmiyedi yayıncılık, ISBN 975-570-086-2
Parçalanmış Divan, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-48-5
A! Etika, Bileşim Yayınları, ISBN 975-6410-50-7

Bunları da Sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir