Belgin Doruk

Beğendi iseniz lütfen paylaşın

Belgin Doruk

Türk sinemasının ‘Küçük Hanımefendi’ ismiyle anılan yıldızı Belgin Doruk, 28 Haziran 1936’da Ankara’da doğdu. Sonraki yıllarda Ankara’dan İstanbul’a gelen Doruk ailesi Yeşilköy’e yerleşti.Belgin Doruk Annesinin desteğiyle 1952 yılında ortaokul son sınıftayken Yıldız dergisi ve Faruk Kenç’in Sahibi olduğu İstanbul Film’in ortaklaşa açtığı yarışmaya girdi. O yıl erkeklerde Ayhan Işık ve Mahir Özerdem, bayanlarda da Belgin Doruk birinci seçildi.
Bunun ardından kendini Yeşilçam’da buldu ve ilk filmi olan ‘Çakırcalı’nın Definesi’ni çevirdi. Ayhan Işık’la oynadığı bu filmin yönetmeni Enver Paşa’nın yeğeni olan Faruk Kenç’ti ve ilk evliliğini kendisinden 26 yaş büyük olmasına rağmen onunla yaptı. Bu ilk filmini çektikleri Aydın yakınlarındaki Çakmak Çiftliği ise ilginç bir tesadüf, ikinci evliliğini yaptığı yapımcı Özdemir Birsel’indi.

Belgin Doruk, sinemada güzelliğiyle, oyun gücüyle ve yanağındaki gamzesiyle büyük sükse yaptı. Gamzesiyle ilgili anlattığı anıları da ilginçti ünlü yıldızın…”Annem bana hamileyken Ankara’da Gazi Çiftliği’ndeymiş. Benim gamzeli olmamı istediği için de bol bol ayva yemiş. Gerçekten de gamzeli doğdum. Tesadüf işte… Ama annem bunun tesadüf olmadığını söylerdi hep.”

1953’te yapılan güzellik yarışmasında Türkiye İkinci Güzeli seçildi. Türk sinemasının bir döneminde en çok film çeviren ve en çok sevilen oyuncu oldu.Zeki Müren’le birçok filmde başrol oynadı. (1959’da ‘Kırık Plak’, 1961’de ‘Hep O Şarkı’, 1962’de ‘Bahçevan’, 1963’de ‘İstanbul Kaldırımları’, 1964’de ‘Hayat Bazen Tatlıdır’). Ayhan Işık ile iyi bir ikili oluşturdu ve birlikte çevirdikleri “Küçük Hanım” serisi çok tutuldu. Sanatçı, çoğunlukla melodramların ya da duygusal güldürülerin değişmez oyuncusu oldu. 1964 yılında Orhan Elmas’ın yönettiği ‘Duvarların Ötesi’ adlı filmde Tanju Gürsu ile başrolü paylaştı.

1970 lerde hemen hemen tüm sinema starlarının yaptığı gibi O’da sahne denemesi yapmış ,ama 1971 yılında dönemin ünlü gazinosu Çakıl’da sahneye çıkmaya hazırlanan Doruk, genel provada söyleyeceği şarkıları unutunca bu hayalini gerçekleştiremedi.

1960’lı yılların bir numaralı yıldızı olan Belgin Doruk, 1970’lerde değişen sinemayla birlikte önce starlığını, sonra sağlığını yitirdi. Aşırı kiloları, içine düştüğü yalnızlık ve ekonomik kriz onu etkiledi. 1975’ten sonra sinemadan ayrıldı.

Zayıflamak için kullandığı anfetaminli ilaçlar yüzünden sinir sistemi altüst oldu, kilo almaya başladı. Şişli’deki Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde deli muamelesi görüp zincirlere vuruldu, evine icra gelip eski kocasının eski koltuklarına muhtaç oldu. bir kutu hapı yutarak intihara kalkıştı.

Siyah-beyaz Türk filmlerinin ‘Küçük hanımefendisi’ Belgin Doruk, sağlığı bozulup aşırı kilolanınca, “Hayranlarım beni hep filmlerdeki gibi hatırlasın” diyerek inzivaya çekildi. Ölene kadar da kimseye görünmedi.

Kalp yetmezliği sonunda 26 Mart 1995 de İstanbul’da hayata veda etti.

İlk evliliğini 17 yaşında iken yönetmen faruk kenç ile yapmış, bu evlilkten “gül” adını verdiği bir kızı , ikinci evliliğini yapımcı özdemir birsel ile gerçekleştirmiş ve bu evlilikten de “aydın” adını verdiği bir oğlu var.

Evlilikleri :
Faruk Kenç (1954-1958) (1956’da Gül adında bir kızı oldu )
Özdemir Birsel (1961-1995) ( 1967’de Aydın adında bir oğlu oldu.)

Filmografi
Gecekondu Rüzgârı 1972
Pamuk Prenses Ve 7 Cüceler Ana Kraliçe 1970
Gönül Meyhanesi 1970
Küçük Hanımın Şoförü 1970
Şahane İntikam 1969
Ayşecik Yuvanın Bekçileri Leyla 1969
İstanbul’u Sevmiyorum 1968
Kanlı Nigâr Kanlı Nigâr 1968
Atlı Karınca Dönüyor 1968
Yıkılan Gurur 1967
Toprağın Kanı 1966
Allahaısmarladık 1966
Allahaısmarladık Yavrum / Yarın Ağlayacağım 1966
Sevgilim Bir Artistti 1966
Bozuk Düzen 1965
Şoförün Kızı 1965
Bir Gönül Oyunu 1965
Hep O Şarkı 1965
Sayılı Dakikalar 1965
Kırık Hayatlar Vadide 1965
Güzel Bir Gün İçin 1965
Yasak Cennet 1965
Satılık Kalp Selma 1965
Evcilik Oyunu 1964
İstanbul Kaldırımları 1964
Suçlular Aramızda 1964
Aşk ve Kin 1964
Duvarların Ötesi 1964
Bitirimsin Hanım Abla 1964
Şoförler Kralı 1964
Bahçevan 1963
Kahpe 1963
Acı Aşk 1963
Akdeniz Şarkısı 1963
Aşk Tomurcukları 1963
İlk Göz Ağrısı 1963
Kadınlar Hep Aynıdır 1963
Hayat Bazen Tatlıdır 1962
Küçük Hanımın Kısmeti 1962
Aşka Karşı Gelinmez 1962
Yalnızlar İçin 1962
Küçük Hanımın Şoförü Neriman 1962
Daima Kalbimdesin 1962
Gönül Avcısı 1962
Küçük Hanım Avrupa’da Neriman 1962
Kızıl Vazo 1961
Küçük Hanımefendi Neriman 1961
Tatlı Günah 1961
Aşkın Saati Gelince 1961
Bir Demet Yasemen 1961
Bir Yaz Yağmuru 1961
Bülbül Yuvası 1961
Düğün Alayı 1961
Özleyiş 1961
Zavallı Necdet 1961
Aslan Yavrusu 1960
Gece Kuşu 1960
Satın Alınan Adam 1960
Ayşecik Şeytan Çekici 1960
Bir Yaz Yağmuru 1960
İlk Aşk 1960
Yeşil Köşkün Lambası 1960
Kanlı Firar Türkan Akyel 1960
Ömrümün Tek Gecesi 1959
Samanyolu 1959
Annemi Arıyorum 1959
Binnaz Binnaz 1959
Kırık Plak 1959
Ölmeyen Aşk Semra 1959
Hayat Cehennemi Nermin 1958
Beraber Ölelim 1958
Daha Çekecek Miyim? 1958
Kederli Yıllar 1958
Çileli Bülbül 1957
Çölde Bir İstanbul Kızı 1957
Mahşere Kadar 1957
Lejyon Dönüşü 1957
Kader 1955
Ölüm Korkusu 1955
Son Beste 1955
Öldüren Şehir Selma 1953
Köroğlu 1953
Çakırcalı Mehmet Efe’nin Definesi 1952
Kanlı Çiftlik 1952
Yavuz Sultan Selim Ağlıyor 1952

Bunları da Sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir