Leonardo DiCaprio

Beğendi iseniz lütfen paylaşın

Leonardo DiCaprio

Amerikalı oyuncu ve yapımcı. Leonardo Wilhelm DiCaprio 11 Kasım 1974’te Los Angeles, Kaliforiya’da doğdu.Yasal bir sekreter olan Irmelin ve çizgi roman sanatçısı ve yapımcısı / dağıtımcısı olan George DiCaprio’nun tek çocuğudur.
DiCaprio’nun babası İtalyan (Napoli) ve Alman (Bavyera) kökenlidir.DiCaprio’nun anne tarafından olan dedesi Wilhelm Indenbirken Almandı. Anneannesi Helene Indenbirken (d. Yelena Smirnova 1915-2008)Rus doğumlu bir Alman vatandaşıydı.DiCaprio, Rusya’daki bir röportajda kendisine “yarı-Rus” olarak değindi ve iki dedesinin ve annanesinin ve babannesinin Rus olduğunu söyledi. DiCaprio’nun ailesi üniversiteye devam ederken tanıştı ve Los Angeles, Kaliforniya’ya taşındı.

DiCaprio oyunculuk hayatına 1990 yılında aynı isimli filmden uyarlanan Parenthood dizisiyle başladı. Parenthood’dan sonra DiCaprio The New Lassie ve Roseanne’nin yanı sıra Santa Barbara gibi dizilerde küçük rollerde oynadı. Parenthood dizisiyle Genç Sanatçı Ödülleri’nde En İyi Genç Erkek Oyuncu adaylığı elde etti.

DiCaprio’nun ilk filmi, komedi, korku ve bilim kurgu türündeki Mahluklar 3 oldu. Kısa süre sonra Growing Pains dizisinde rolünü tekrarlayan bir oyuncu olarak yer aldı. DiCaprio büyük ekrandaki çıkışını 1992’te Bu Çocuğun Hayatı filmindeki başrol için Robert De Niro tarafından 400 genç erkek oyuncu arasından dikkatle seçilerek yaptı. 1993’te Gilbert’in Hayalleri filminde zihinsel engelli bir çocuğu oynadı ve ilk Akademi ve Altın Küre adaylıklarını elde etti. Ayrıca En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu National Board of Review ödülünü kazandı.

DiCaprio’nun sıradaki yapımı Kumsal filmi oldu. Film gişede başarılı olsa da eleştirmenlerin hedefi oldu. DiCaprio ertesi sene En Kötü Erkek Oyuncu Altın Ahududu Ödülü’ne aday oldu.DiCaprio 2002’de Steven Spielberg’in yönettiği Sıkıysa Yakala filminde oynadı. Film 52 günde 147 farklı mekanda çekildi. DiCaprio bu film ile üçüncü Altın Küre adaylığını elde etti. Aynı sene Martin Scorsese ile ilk filmi olan New York Çeteleri filminde yer aldı.

2004’te Howard Hughes’un hayatını anlatan Göklerin Hakimi filmiyle ilk Altın Küre ödülünü ve ikinci Akademi adaylığını elde etti.2006’da Kanlı Elmas ve Scorsese ile üçüncü filmleri olan Köstebek filminde oynayan DiCaprio Kanlı Elmas filmiyle üçüncü Akademi adaylığını elde ederken, Altın Küre’de iki film ile birden Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu adaylığı elde etti.2008’de Yalanlar Üstüne filminde oynarken, aynı sene Hayallerin Peşinde filmiyle yedinci Altın Küre adaylığını elde etti.

Filmografi
1991 Mahluklar 3 Josh
1992 Poison Ivy Çocuk
1993 Bu Çocuğun Hayatı Tobias Wolff
Gilbert’in Hayalleri Arnie Grape
1995 Hızlı ve Ölü Fee “Çocuk” Herod
Günlük Jim Carroll
Tutkunun Şairleri Arthur Rimbaud
1996 Romeo + Juliet Romeo Montague
Marvin’in Odası Hank
1997 Titanic Jack Dawson
1998 Demir Maskeli Adam Kral XIV. Louis/Philippe
Şöhret Brandon Darrow
2000 Kumsal Richard
2001 Don’s Plum Derek
2002 Sıkıysa Yakala Frank William Abagnale Jr.
New York Çeteleri Amsterdam Vallon
2004 Göklerin Hakimi Howard Hughes
2006 Kanlı Elmas Danny Archer
Köstebek Billy Costigan
2007 The 11th Hour Anlatıcı
2008 Hayallerin Peşinde Frank Wheeler
Yalanlar Üstüne Roger Ferris
2010 Hubble Anlatıcı
Zindan Adası Edward “Teddy” Daniels
Başlangıç Cobb
2011 J.Edgar J.Edgar Hoover
2012 Zincirsiz Calvin Candie
2013 Muhteşem Gatsby Jay Gatsby
Para Avcısı Jordan Belfort
2015 Diriliş Hugh Glass
The Audition Kendisi (Kısa film)
Tufandan Önce Kendisi – Anlatıcı

Önemli ödülleri ve adaylıkları
Tören Film Ödül Durum
Akademi Ödülleri Gilbert’in Hayalleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adaylık
Göklerin Hakimi En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
Kanlı Elmas Adaylık
Para Avcısı En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
En İyi Film Adaylık
Diriliş En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
Altın Küre Ödülleri Titanik Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
Sıkıysa Yakala Adaylık
Göklerin Hakimi Kazandı
Kanlı Elmas Adaylık
Köstebek Adaylık
Hayallerin Peşinde Adaylık
J.Edgar Adaylık
Zincirsiz En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adaylık
Para Avcısı Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
Diriliş Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
BAFTA Ödülleri Göklerin Hakimi En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
Köstebek Adaylık
Para Avcısı Adaylık
Diriliş Kazandı

Bunları da Sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir