Burt Lancaster

Beğendi iseniz lütfen paylaşın

Burt Lancaster

Oscar ödüllü Amerikalı sinema oyuncusu ve yapımcı. Asıl adı, Burton Stephen Lancaster dır. 2 Kasım 1913 de New York’un Manhattan semtinde babası James Henry Bill Lancaster, annesi Elizabeth (Roberts)’in 5 çocuğundan biri olarak doğdu. Anne ve babası İrlanda kökenlidir. Burt Lancaster ; Doğu Harlem’de büyüdü, sert bir sokak çocuğu oldu. Jimnastiğe büyük ilgi gösterdi, New York’ta DeWitt Clinton Lisesine gitti 1930’da mezun oldu, okulda bir basketbol yıldızı oldu. Atletizm bursu ile New York Üniversitesi’ne girdi.

1930’lu yılların başında Burt Lancaster Nick Cravat adında biri ile New York’ta bir yaz kampında tanıştılar ve ömür boyu arkadaş oldular. Bu ikili “Lang ve Cravat” adlı akrobatik bir hareket yarattı ve Florida’da bir sirk’e katılarak çalışmalara başlamışlar, 1939 yılında Lancaster,bir sakatlık sonucu akrobatlığı bırakmak zorunda kaldı.
İlk filmi “The Killers”i 1946 yılında çevirdi.1948 yılında kendi prodüksiyon şirketini kurdu.

Birdman Of Alcatraz, The Swimmer, The Island Of Dr. Moreau, The Professionals En Bilinen Filmleri Sayılabilir. Özellikle ‘birdman Of Alcatraz’ (Alkatraz Kuşcusu) Filmindeki Oyunculuğu İle Unutulmaz Sinema Oyuncuları Arasına Girdi. Akademi Ödülleri için dört kez aday gösterildi ve bir kez kazandı.1960 Yılında Rol Aldığı Elmer Gantry Filmi İle ‘en İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü’ Kazandı. Bu Filmin Dışında 1953 Yılı Filmi Olan ‘from Here To Eternity’ Ve 1981 Yılı Filmi olan Atlantic City İle Oscar Adayı Oldu.

2. Dünya Savaşı sırasında askerliğini, Özel Hizmetler şubesinin bir üyesi olarak İtalya’da görev yaptı.

Onun atletik fiziği ve ayırt edilen bir gülümsemesi vardı. Sirk akrobatı ve çok yönlü bir sporcu olmasına rağmen çok iyi bir yüzücü değildi.

20 Ekim 1994 günü Los Angeles, Kaliforniya’da kalp krizinden vefat etmiştir. Westwood Memorial Park’da, Kendi isteklerine göre, herhangi bir anıt veya cenaze hizmeti olmadan gömülmüştür.

Filmografisi
The Killers (1946)
Brute Force (1947)
Desert Fury (1947)
Variety Girl (1947) (Cameo)
I Walk Alone (1948)
All My Sons (1948)
Sorry, Wrong Number (1948)
Kiss the Blood Off My Hands (1948)
Criss Cross (1949 film) (1949)
Rope of Sand (1949)
The Flame and the Arrow (1950)
Mister 880 (1950)
Vengeance Valley (1951)
The Screen Director (1951) (short subject)
Jim Thorpe – All American (1951)
Ten Tall Men (1951)
The Crimson Pirate (1952) (also producer)
Come Back, Little Sheba (1952)
South Sea Woman (1953)
From Here to Eternity (1953)
Three Sailors and a Girl (1953) (Cameo)
His Majesty O’Keefe (1954)
Apache (1954) (also producer)
Vera Cruz (1954) (also co-producer)
The Kentuckian (1955) (also director)
The Rose Tattoo (1955)
Screen Snapshots: Playtime in Hollywood (1956) (short subject)
Trapeze (1956) (also producer)
The Rainmaker (1956)
The Heart of Show Business (1957) (short subject) (narrator)
Gunfight at the O.K. Corral (1957)
Sweet Smell of Success (1957)
Run Silent Run Deep (1958)
Separate Tables (1958)
The Devil’s Disciple (1959)
The Unforgiven (1960) (also co-producer)
Elmer Gantry (1960)
The Young Savages (1961)
Judgment at Nuremberg (1961)
Birdman of Alcatraz (1962)
A Child Is Waiting (1963)
Il gattopardo (Leopar) (1963)
The List of Adrian Messenger (1963) (Cameo)
Seven Days in May (1964)
The Train (1964)
Handle with Care (1965) (short subject) (narrator)
The Hallelujah Trail (1965)
The Professionnals (1966)
All About People (1967) (short subject) (narrator)
The Scalphunters (1968) (also producer)
The Swimmer (1968)
Jenny Is a Good Thing (1969) (short subject) (narrator)
Castle Keep (1969)
The Gypsy Moths (1969)
Airport (1970)
King: A Filmed Record… Montgomery to Memphis (1970) (documentary)
Ali: The Fighter (1971) (documentary)
Lawman (1971)
Valdez Is Coming (1971)
Ulzana’s Raid (1972) (also producer)
Scorpio (1973)
Executive Action (1973)
The Midnight Man (1974) (also director, producer, and writer)
Conversation Piece (1974)
The Cinema According to Bertolucci (1975) (documentary)
Victory At Entebbe (1976)
Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull’s History Lesson (1976)
1900 (1976)
The Cassandra Crossing (1976)
Exploring the Unknown (1977) (documentary) (narrator)
Twilight’s Last Gleaming (1977)
The Island of Dr. Moreau (1977)
Go Tell the Spartans (1978)
Zulu Dawn (1979)
Atlantic City (1980)
Cattle Annie and Little Britches (1981)
The Skin (1981)
Local Hero (1983)
The Osterman Weekend (1983)
Little Treasure (1985)
Tough Guys (1986)
Mind Control (1987)
The Jeweller’s Shop (1988)
Rocket Gibraltar (1988)
Field of Dreams (1989)
Promessi sposi, I (1989)
The Phantom of the Opera (1990)
Voyage of Terror: The Achille Lauro Affair (1990)
Separate But Equal (1991)

Bunları da Sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir